Villa Juss.
 

Proje Tipi:  Konut

Proje Yeri:  Çeşme, İzmir

 

Mimari Tasarım: Başak Akkoyunlu

 

Proje Yılı: 2019 

Arsa Alanı: 3500m² 

Toplam İnşaat Alanı: 370m²

BAD-Başak Akkoyunlu tarafından tasarlanan Villa Juss, Ege bölgesi bitkilerinden oluşan bir bahçenin içinde 3500 m2’lik bir alanda yer almaktadır. 

 

Eğimli bir arazi yapısına sahip bu alan yerel bir malzeme olan beyaz Alaçatı taşlarıyla kotlanmış vaziyette bulunmaktaydı. Başak Akkoyunlu’nun yeni tasarımının alanla bütünleştirilmesinin ardından farklı kotlardaki bu setler hem kendi aralarında hem de kullanıcının alandaki  etkinliklerinin akışıyla anlamlı bir ilişki kurdu. Dolayısıyla yer yer ihtiyaç duyulan yeni setlemeler ise mevcut durumla tezat oluşturması için yine yerel bi malzeme olan siyah Urla taşıyla sağlandı. Farklı dönemlerde inşa edilen yapı elemanları arasında görsel bir farklılık ve hissedilir bir süreksizlik yaratma konsepti projenin tamanında tekrarlanmıştır.

 

Ege Denizi’nin güzelliğinden en verimli şekilde faydalanabilmek için yapı parsel sınırından 15o açıyla konumlandırılarak manzaraya döndürüldü. Bununla birlikte, binayı çevreleyen, yer yer saksılığa dönen beton bir şerit ile yapının peyzajla olan bağlantısı yeniden kuruldu. Batı yönündeki zeytin bahçeleri bitiminde görülen Ege Denizi manzarasına yönelmenin getirdiği zorluklardan biri ise yatay gelen güneş ışıkları olduğundan, tasarlanan dış perde ve ışık kırıcılarla ve dış perdelerle önlem alındı. Sonuç olarak, yapı ve arsası için verilen tüm tasarım kararlarında yerel bağlam ve peyzaj olanakları göz önünde bulunduruldu.     

 

Yapı, peyzaj boyunca uzanan üç farklı kota konumlandrılmış iki ayrı kütle kütleden oluşmaktadır. Bu kütleler ise doğuda sert zeminli ve sıcak yaz aylarında öğleden sonraları gün batımına kadar alternatif bir yaşam alanı sunan bir avlu ile birbirine bağlanmakta. Bu avlunun beton yüzeyini bozan Jakaranda ağacı, projeye de adını vermekte.    

 

Birbirini takip eden kütleler, geniş bir aileyi oluşturan üç çekirdek aileye tahsis edilmiştir. Her ailenin farklı katlarda uyku olanakları, giriş ve zemin katlarında yaşama alanları ve terasları bulunmaktadır.

 

Ara kotta bulunan ve zemin katta kabul edilen yaşama alanı, onu takip eden bir terasla aynı çatı altında birleşirken terasın batı cephesinde tamamen açılabilen giyotin doğramalar ile keyifli bir iç-dış mekân deneyimi sağlıyor. Batı cephesindeki yaşam alanları zeminden yukarıda olsa da teras ve kapalı yaşama alanı cephesi boyunca devam eden ve mor pennisetumlar için ayrılmış bir peyzaj bandına/saksılığa sahiptir. Akdeniz iklimi göz önüne alındığında bina, bitki ve baharat bahçeleri, sonsuzluk havuzu, açık mutfak ve son derece keyifli alanlarıyla geniş aile için açık hava deneyimini zenginleştiriyor. 

 

Sonuç olarak, Villa Juss, kullanıcıları için yaşanabilir bir alan yaratmak ve bu çevreden tüm etkilenenler için uyumlu bir ortam oluşturmak için tasarlandı.